Doe iets met die 3 dimensies

3D printen is aanstekelijk. Zodra dat ding aanstaan blijf je er naar kijken. Leuke dingetjes printen voor mijn kids, maar ook nuttige dingen zoals mijn kaasschaaf handvat repareren en meer. Superleuk om dingen die in de computer ‘zitten’ in het echt te zien ontstaan. Hieronder een aantal gratis 3D softwareprogramma’s waarmee jij binnen no time iets gemaakt hebt. Heb jij geen 3D printer maar wel iets gaaf ontworpen? Overtuig mij en wie weet print ik het voor je uit en stuur het naar je op!

Blender logo op pages

Ik beken. Ik heb een sterk persoonlijke voorkeur. Blender is het beste gratis software programma wat ik ooit heb gezien. Wat kan je er ongelooflijk veel mee. En ik denk dat het niet veel gebruikt wordt voor 3D printen maar omdat ik het al ken gebruik ik het om mijn 3D object en te maken en ik moet zeggen, dat gaat als een trein.

soft07

Met Thinkercad kan jij snel online aan de slag met 3D objecten, binnen de kortste keren heb jij je huis nagebouwd. En met een 3D printer staat die zomaar bij jouw op de plank.

Fusion 360 is een professioneel programma om 3D modellen te creëren. Fusion 360 kan je gratis gebruiken als jij leerling / student bent. Mijn zwager maakt er alles in en je kan er heel nauwkeurig in werken. Maar je moet er wel ff tijd in stoppen om het te leren maar dan investeer je wel in je toekomst. Autodesk heeft nog meer software die in de industrie standaard gebruikt worden. Hele fabriekslijnen worden met deze software ontworpen en gemaakt.

 

Dit is het programma om jouw 3D modellen om te zetten in een .gcode bestand die de printer kan lezen. Je kan er natuurlijk kiezen voor laaghoogte, vulling, wel of geen ondersteuning en nog heel veel meer. Ook meerdere objecten tegelijk en deze aanpassen in grootte, draaien en positie.

 

Slic3r is er ook speciaal voor de Prusa i3 printer. Check mijn filmpje over deze printer hieronder. De Prusa printer is uitgeroepen tot beste printer van het jaar en terecht.

 

Cura logo op pages

Cura gebruik ik voor het printen van de modellen. Je laadt een model, Cura maakt er eigenlijk allemaal plakjes van en stuurt die naar de printer. Die plakjes zijn de lagen die de printer een voor een print totdat die bovenaan is en je print klaar is. In Cura zitten en hoop instellingen en knoppen maar allemaal op zich goed te begrijpen. Handig is ook de functie ‘fix horrible’ die van beroerde 3D modellen toch kan omzetten naar iets dat geprint kan worden.

 

Thingiverse

Op deze website kan jij kant en klare 3D modellen vinden! Je vind er van alles en nog wat, gemaakt door andere 3D fans over de hele wereld.

Suggesties?


Weet jij nog meer toffe gratis tools? Of ken jij / heb jij Nederlandstalige training? Of iets gaafs gemaakt? Laat het me weten en ik zet het op 2d3dindeschool.nl

Prusa i3 printer
2:20
Koffieknop project
1.00
Thinkercad leren
13.22
Pistool project
2.55
Ananas project
3:40

Heb jij iets gaaf geprint? Laat het me weten en wie weet kom jij op de 2D3D 3D Ere Galerij! Of als je geen printer hebt, overtuig mij en wie weet print ik het voor je en stuur ik het naar je op!

3D Ere Galerij

REAGEER